Omgeving

 

Omgeving van de Villa

De benaming Le Marche (in het Nederlands "de Marken")doet in onze ogen nogal Duits aan en deze indruk is waarschijnlijk ook juist. Gedurende de eeuwenlange periode van strijd tussen de Duitse keizer en de Paus is ook deze regio vaak in andere handen overgegaan. Een belangrijke rol hierbij speelden de plaatselijke heersers met hun grondgebied (hun Mark). En naar het Duitse voorbeeld is de Italiaanse verbastering van Marca vernoemd.

De periode waarin de Heilige Staat de regio heeft bestuurd is nog duidelijk herkenbaar. In weinig streken op de hele wereld zullen zoveel kloosters, kerken, kapelletjes, bedevaartsoorden en heiligen te vinden zijn. Maar zoals de samenvoeging van de termen "Kerk" en "Staat" al aangeeft, was er meer te doen dan alleen de heiligheid bewaken.

Anders dan met Toscane (Florence en Siena) en Umbrië (Perugia en Assisi) weten wij in Nederland vaak weinig af van de plaatselijke geschiedenis. Wie weet dat in deze streek het riviertje de Rubicon stroomt en dat hier door Hannibal met de Romeinen is gevochten? Bij Franciscus denkt iedereen aan Assisi, maar het staat vast dat hij langere periodes in de Marche heeft rondgezworven.
Wie weet heeft hij hier met de vogeltjes leren praten.

Het is bijna onverstelbaar dat zoveel historie, zoveel ongerepte natuur nog nauwelijks ontdekt is door toeristen.